torstai 31. maaliskuuta 2016

ESC 2016: San Marino





Euroopan kolmanneksi pienin valtio San Marino on tuonut hauskan lisämausteensa Eurovision laulukilpailuihin tällä vuosikymmenellä. Italian ympäröimä San Marino on väkiluvultaan suurinpiirtein Riihimäen kaupungin kokoinen, mutta pinta-alaltaan vain noin puolet Riihimäestä. Ensimmäisen epäonnisen yrityksensä euroviisuissa San Marino teki vuonna 2008, mutta italiankielellä esiintynyt Miodio -yhtye jäi semifinaalin viimeiseksi. Sanmarinolaiset laittoivat mietintämyssyn päähänsä pariksi vuodeksi ja palasivat kisaan vuonna 2011 tummaihoisen Senit -laulajattaren kanssa. Finaalipaikka jäi silloinkin haaveeksi.


Seuraavana vuonna hätiin kutsuttiin itse Mr. Eurovision eli saksalaistuottaja Ralph Siegel. Setä Siegel (71) on säveltänyt tähän päivään mennessä 24 euroviisuedustussävelmää, joista suurimman osan Saksalle mutta mukana on myös Luxemburgin, Sveitsin ja Montenegron lippujen alla laulettuja euroviisuja. Kirkkaimman mitalin Siegelin sävellys saavutti vuonna 1982, kun Länsi-Saksa voitti euroviisut Nicolen esittämällä kappaleella "Ein bisschen Frieden". San Marinolle Ralph Siegel tuotti Valentina Monettan esitettäväksi leikkisän rallin "Facebook uh-oh-oh", jonka nimessä oli kuitenkin euroviisujen sääntöjen vastaisesti mainittu tuotemerkki. Pienen harkitun kohun jälkeen takataskusta löytyi välittömästi uudelleen sanoitettu versio "The Social network song".


Voimakaksikko Siegel/Monetta jämähtivät San Marinon edustustiimiksi peräti kolmeksi vuodeksi, sillä myös kaksi seuraavaa edustuskappaletta olivat Siegelin säveltämiä ja Valentinan esittämiä. Tämä on neljäs kerta euroviisuhistoriassa, kun sama laulaja edustaa samaa maata kolmena peräkkäisenä vuotena. Kolme aikaisempaa Lys Assia, Corry Brokken ja Udo Jürgens ovat kaikki tosin myös voittaneet euroviisut. Näin ei käynyt ennusmerkeistä huolimatta Valentina Monettalle, mutta sentään San Marinon ensimmäinen - ja toistaiseksi ainoa - finaalipaikka irtosi kolmannella yrittämällä vuonna 2014. Liekö syynä ollut, että Ralph kampesi itsensä euroviisuestradille flyygelin taakse? Siegel sivusi omaa ennätystään säveltäessään San Marinon edustussävelmän myös vuonna 2015, tosin nuorisoduo Michele Perniolan ja Anita Simoncinin esitettäväksi. Aiemmin Siegel sävelsi neljä peräkkäistä Saksan edustuskappaletta vuosina 1979-1982. Silloinhan sävellysyritykset huipentuivat viisuvoittoon, mutta nytkään ennusmerkeillä ei ollut merkitystä ja San Marino karsiutui viime vuonna jälleen finaalista.


Serhat - I didn't know


Tänä vuonna San Marino vaihtaa pussiinsa uudet eväät ja edustustehtäviin pääsee turkkilainen tv-persoona ja laulaja Serhat (oik. Ahmet Serhat Hacıpaşalıoğlu, 51). Vuonna 1997 alkaneen lauleskelun lisäksi Serhat on isännöinyt mm. paikallista versiota Jeopardy-tietokilpailusta eli Rizikoa Turkin televisiossa. Leonard Cohen -tyyppisen laulutavan ja tumman äänen omaava Serhat sai euroviisufanien suupielet kääntymään hymyyn julkaistuaan verkkaisen edustusballadinsa "I didn't know". Kuinka ollakaan pian julkaistiin kappaleesta uusi versio, jossa tunnelmapala muuttui Baccara-henkiseksi retrodiscoksi ja samalla ilmoitettiin, että discoversio on se mikä kuullaan Tukholmassa. Spotifynkin valikoimiin kuuluvalta Serhatin singleltä löytyy kappaleesta vielä muutama muukin erilainen näkemys.

San Marino on kyllä tämän vuoden ehdoton väriläiskä, mutta veikkaan että ihmiset eivät naurunremakaltaan tai vähintään hämmennykseltään kykene tätä kappaletta finaaliin asti äänestämään. Seuraavan päivän kahvipöytäkeskusteluihin San Marinosta saadaan kuitenkin hyvä aihe. Kuten myös kuvamateriaalia kymmenen vuoden päästä euroviisujen 70-vuotisjuhlavuoden hupikoostepotpuriin, sinne Fredin ja Ystävien rinnalle.


I didn't know (disco-versio)


I didn't know (ballaadi-versio)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti