maanantai 28. maaliskuuta 2016

ESC 2016: Kreikka


Talousvaikeuksiensa kanssa sinnittelevä Kreikka on kaikesta huolimatta osallistunut sinnikkäästi Eurovision laulukilpailuihin joka vuosi vuodesta 2001 lähtien. Näin siitäkin huolimatta, että Kreikan yleisradioyhtiökin meni muutama vuosi sitten konkurssiin ja lopetti toimintansa. Syriza-puolueen vaalivoiton jälkeen yleisradio pantiin uudelleen pystyyn ja nyt vetovastuu euroviisuissakin on taas nykymuotoisella Kreikan yleisradiolla ERT:llä. Vuonna 1974 alkanut Kreikan euroviisutaru on ollut varsinkin vuosituhannen vaihduttua suhteellisen menestyksekäs. He ovat esimerkiksi vuonna 2004 alkaneella semifinaaliaikaudella edenneet joka vuosi kirkkaasti finaaliin ja useimmiten sijoittuneet sielläkin kärkikymmenikköön. Tosin muutamana viime vuotena voittokulku on alkanut osoittaa hiipumisen merkkejä ja tuoreimmat sijoitukset ovat finaalin 20. (2014) ja 19. (2015). Takataskussa on kuitenkin kolme pronssisijaa (2001, 2004 ja 2008) yksi voitto vuodelta 2005 ja suomalaisittainkin se on ikimuistoinen, sillä Suomi pokkasi ainokaisen voittonsa Lordin ansiosta juuri seuraavana vuonna Ateenassa.

Argo - Utopian land

Tänä vuonna Kreikka luottaa pitkästä aikaa televisioyhtiön sisäiseen valintaan, sillä julkinen euroviisukarsinta on ollut maan perinne vuodesta 2010 lähtien. Edustajaksi valittiin kansanmusiikkivivahteilla sävytettyä pop-musiikkia esittävä Argo-ryhmä. Kreikkalaissävyt on usein ennenkin värittäneet maan euroviisukappaleita, mutta nyt vielä tavallistakin voimakkaammin. Edustuskappale "Utopian land" on yhtyeen nokkamiehen ja toisen päävokalistin Vladimiros Sofianidiksen käsialaa. Hänen lisäkseen yhtyeessä on viisi muutakin jäsentä, kuten kappaleessa kuuluvimmin äänessä olevat naisvokalistit Christina Lachana ja Maria Venetikidou. Euroviisusääntöjen rajatessa lavalle nousevien esiintyjien määrää, joutuu huhujen mukaan Tukholmassa karsimaan rivistöjään, sillä he haluavat lavalle myös tanssijan.

"Utopian landin" kertosäkeistö lauletaan englanniksi, mutta säkeistöt kreikankielellä. Tekijöiden mukaan tekstissä heijastellaan Euroopan pakolais- ja talouskriiseihin, mutta voimakas sanoma jää hieman kryptiseksi. Ehkä taloudellisesti tasapainoinen Kreikka on se laulun "Utopian land"? Tasaisen rytmikäs kappale sisältää siis simppelin, englanninkielisen ja paljon toistoaikaa saavan kertosäkeen, joka tarttuu takaraivoon aika salakavalasti - halusit tai et. Lisäksi tarjolla on vähän niitä kaikkien aina peräänkuuluttamia "kansallisia piirteitä" sekä nuorekkaita rytmejä. Uskon Kreikan yltävän jälleen euroviisufinaaliin, enkä vain siksi että "se aina tekee niin".


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti