maanantai 15. helmikuuta 2010

Oslo 2010: 2. Semifinaali

Eurovision laulukilpailu 2010 - 2. Semifinaali 27.5.2010




Eva Rivas

Armenia
Armenian edustaja valittiin ystävänpäiväsunnuntaina 14.2.2010 ja voiton vei viehättävä neitokainen Eva Rivas (s. 13.7.1987 Rostov-na-Donu) ja armenialaisperinteitä kunnioittava etnosävytteinen popkappale ”Apricot stone”. Mainittavan arvoista on, että kymmenen armenialaisfinalistin joukossa oli suomalaisen Maria Kizirianian kappale ”Little red riding hood”. Voittajaa lukuun ottamatta muiden ehdokkaiden sijoituksia ei julkistettu, joten Marian sijoitus jää arvoitukseksi.

Armenian 2010 karsinnan ehdokkaat:
http://natfinals.50webs.com/Armenia2010.html
Armenian edustussävelmä Youtubessa:

Azerbaidzan
Viime vuonna Moskovassa toiseksi sijoittunut Azerbaidzan suorittaa edustussävelmänsä valinnan 25.2.2010. 2.2.2010 pidettiin jo alkukarsinta, jossa ehdokkaiden lukumäärä pudotettiin kuudesta kolmeen.

Azerbaidzanin 2010 karsinnan ehdokkaat:


Harel Skaat

Israel
Israel on jo valinnut edustajakseen Harel Skaat (s. 8.8.1981 Kfar Sava) -nimisen nuorukaisen, mutta kappale valitaan julkisessa karsinnassa 14.3.2010. Harel nousi julkisuuteen vuonna 2004 Israelin Idols-tyyppisessä kykyjenetsintäkilpailussa Kokhav Noladissa. Harel esittää neljä kappaletta, joista puhelinäänestäjät ja ammattilaisraati yhdessä valitsevat voittajan. Kappaleiden ensiesitys tapahtuu 6.3.2010, mutta varsinainen karsinta pidetään sunnuntaina 14.3.2010.

Liettua
Liettuassa on jälleen kerran valinnanvaraa, kun Osloon matkaaja valitaan 35 laulun joukosta. Kolmesta semifinaalista etenee finaaliin kustakin kolme laulua eli lopullinen valinta suoritetaan yhdeksästä ehdokkaasta. Mukana on kaksi entistäkin euroviisuedustajaa: 4Fun yhtye, joka edusti Liettuaa Helsingissä 2007 sekä Sasha Son, joka edusti Liettuaa viime vuonna Moskovassa. Huomion arvoista on myös liettualaisen, Suomen Idols kisassa kisanneen Ruslanas Kirilkinaksen osanotto. Hän laulaa avoimen rallin ”I love a boy who’s in love with a fairytale” ja viitannee sillä viime vuonna voiton Norjaan ”Fairytale” -kappaleella vieneeseen Alexander Rybakiin. Yksi alkukarsinta on Liettuassa jo takana ja finaaliin ovat tiensä selvittäneet Sasha Son, Monika Linkyte sekä kuusi kertaa aikaisemmin Liettuan karsintaan osallistunut Aiste Pilvelyte.

Liettuan 2010 karsinnan ehdokkaat:


Michael von der Heide

Sveitsi
Kuten viitenä aikaisempanakin vuonna, Sveitsi valitsi edustajansa sisäisesti, ilman karsintaa. Kutsun sai Michael von der Heide (s. 16.10.1971 Amden), joka on pitkän linjan laulaja ja näyttelijä. Hän on levyttänyt seitsemän albumia ja säveltänyt itse edustussävelmän ”Il pleut de l’or (Sataa kultaa)”. Euroviisukokemusta Michaelilla on Saksan euroviisukarsinnoista vuodelta 1999, joihin hän otti osaa kappaleella ”Bye bye bar” sijoittuen sijalle 5.

Sveitsin edustussävelmä Youtubessa:

Chanée & N'evergreen

Tanska
Tanskaa edustaa duo Chanée & N'evergreen, joka voitti 6.2.2010 järjestetyn Tanskan karsinnan. Yhdeksi syyksi on väläytelty N’evergreenin oletettua suosiota Venäjällä. Hän osallistui Venäjän karsintaan viime vuonna sijoittuen jaetulle 11. sijalle ja tanskalaisten annettiin ymmärtää, että mies olisi kovinkin suosittu itäisessä naapurissamme. Kilpailukappaleen ”In a moment like this” on osittain säveltänyt ruotsalainen Thomas G:son, joka tehtailee kokopäivätyönään euroviisuehdokkaita eri maihin. Edustuspaikat ovat G:sonille tätä ennen irronneet Norjasta, Espanjasta ja kotimaasta Ruotsista.

Tanskan 2010 karsinnan ehdokkaat:
http://natfinals.50webs.com/Denmark2010.html
Tanskan edustussävelmä Youtubessa:


Vasyl Lazarovich

Ukraina
Ukrainassa on edustustehtäviin valittu salskea solisti Vasyl Lazarovich (s. 5.8.1981), jonka on määrä esittää useampia kappaleita 7.3.2010 järjestettävässä karsinnassa. Asiantuntijaraati valitsee ehdokkaista edustussävelmän. Kappaleiden lukumäärää ja nimiä ei vielä ole julkistettu.


Sieneke

Alankomaat
Alankomaat otti rahtusen mallia Iso-Britannian viimevuotisesta karsintamallista. Siellähän julkistettiin nimekäs säveltäjä (Andrew Lloyd Webber) ja etsittiin kykyjenetsintäkisan kautta hänen teokselleen sopiva säveltäjä. Alankomaiden kuuluisin säveltäjä vain on lähes 80-vuotias Pierre Kartner, jonka tunnetuin teos on Smurffit-sarjan tunnusmusiikki. Mukavan vanhanaikainen ja iloinen rallatus tuo sävelmä ”Ik ben verliefd (Sha-la-lie)” onkin. Solistikilpailun voitti 17-vuotias Sieneke.

Alankomaiden edustussävelmä Youtubessa:


Miro

Bulgaria
Bulgaria on niin ikään valinnut valmiiksi solistin, joka esittää kaikki karsinnan kappaleet. Kyseessä on Karizma-yhtyeestä tuttu Miro (oik. Miroslav Kostadinov, s. 1976). 28.2.2010 järjestettävässä karsinnassa hän esittää nuo viisi sävelmää, joista puhelinäänestäjät valitsevat voittajan. Bulgariasta kantautuvien huhujen mukaan Miro puffaisi omaa sävelmäänsä ”Angel si ti” edustussävelmäksi muita ehdokkaita enemmän, mutta kansa tekee päätöksen.

Bulgarian 2010 karsinnan ehdokkaat:


Sopho Nizharadze

Georgia
Bulgarian tavoin myös Georgiassa on solisti valittu valmiiksi. Hän on oman maan tyttö Sopho Nizharadze (s. 6.2.1986). Sopho on esiintynyt musikaaleissa ja julkaissut yhden sooloalbumin. Hän esittää 27.2.2010 kuusi sävelmää, joista puhelinäänestäjät ja ammattilaisraati yhdessä valitsevat edustussävelmän. Sopho lienee yleinen naisen etunimi Georgiassa, sillä Georgian kaikkien aikojen ensimmäinen eurovisioedustaja vuonna 2007 oli Sopho Khalvashi.

Georgian 2010 karsinnan ehdokkaat:

Irlanti
Irlannin karsinta järjestetään 5.3.2010. Siihen osallistuu viisi artistia, joista viisupiireissä tunnetuin on vuoden 199? eurovisiovoittaja Niamh Kavanagh. Kavanaghin kappale on ruotsalaisten tekijöiden aikaansaannos. Mukana on myös Boyzone-yhtyeestä tuttu Mikey Graham, ja lisäksi saksalainen euroviisulegenda Ralph Siegel on säveltänyt yhden ehdokkaista (Lee Bradshaw’n ”River of silence”). Varsin kansainvälisestä kattauksesta valinta tehdään puhelinäänestäjien ja ammattilaisraadin yhteistyönä.

Irlannin 2010 karsinnan ehdokkaat:

Kroatia
Kroatian karsinta noudattelee viime vuodelta tutuksi tullutta kaavaa. Ensin pidetään semifinaali (5.3.2010), jossa kuudestatoista kappaleesta finaaliin pääsee kahdeksan ja suoraan finaaliin on jo päässyt kahdeksan kappaletta eli siellä valinta suoritetaan (6.3.2010) kuudentoista esityksen joukosta. Semifinalistien joukossa on Feminnem –yhtye, joka edusti Bosnia-Hertsegovinaa vuonna 2005 kappaleella ”Call me”.

Kroatian 2010 karsinnan ehdokkaat:

Kypros
Kyproksen karsinta pidettiin 7.2.2010. Mukana kisaamassa oli yhdeksän esitystä, koska kymmenes jouduttiin diskaamaan kisasta viime hetkellä. Deep Zone Projectin ”Play” -kappale oli julkaistu jo ennen karsintaa ja se oli paikallisten sääntöjen vastaista. Voiton kisassa vei yhtye Jon Lilygreen & The Islanders popkappaleellaan ”Life looks better in spring”. Hauska tarina kertoo, ettei Jon edes miettynyt mihin kisaan on osallistumassa, kunnes huomasi voittaneensa sen ja ”joutuvansa” siten edustamaan Kyprosta Eurovision laulukilpailuissa. Toiseksi karsinnassa sijoittui kolmesti Eurovision laulukilpailuissa jo aikaisemmin nähty Constantinos Christoforou.

Kyproksen 2010 karsinnan ehdokkaat:
Kyproksen edustussävelmä Youtubessa:

Romania
Aina kiinnostava euroviisumaa Romania tekee valintansa 6.3.2010 järjestettävässä finaalissa. Paikalliseen loppukisaan on selviytynyt 16 artistin esitykset. Tunnetuin lienee vuonna 2005 maataan menestyksekkäästi edustanut Luminita Anghel, mutta mukana on myös lukuisia muita Romanian aikaisemmista karsinnoista tuttuja esiintyjiä.

Romanian 2010 karsinnan ehdokkaat:

Slovenia
Slovenian karsinta muistuttaa suurelta osin Kroatian karsintaa, mutta lauluja on pari vähemmän. 20.2.2010 järjestettävässä semifinaalissa on 14 kappaletta, joista puolet selviytyy seuraavan päivän finaaliin, jossa kilpakumppaneina odottaa seitsemän valmiiksi finaaliin valittua esitystä. Voittaja valitaan puhelinäänestyksellä. Nimekkäin kilpailija lienee vuonna 2001 Sloveniaa edustanut Nusa Derenda.

Slovenian 2010 karsinnan ehdokkaat:


maNga

Turkki
Euroviisuissa usein mainiosti menestynyt Turkki valitsi edustajansa sisäisesti. MaNga on yksi maan menestyneimpiä yhtyeitä. He yhdistelevät rockmusiikissaan hip hop ja rap –elementtejä, ja heidät valittiin vuonna 2009 Euroopan parhaaksi yhtyeeksi Music Televisionin gaalassa. He ovat julkaisseet kolme albumia vuosina 2004-2009. Yhtyeeltä on pyydetty kolme kappalevaihtoa edustussävelmäksi ja Turkin televisio valitsee ehdokkaan noista vaihtoehdoista helmikuun viimeisellä viikolla. Esikatseluvideo laitetaan liikenteeseen maaliskuun aikana.

Toisessa semifinaalissa on mukana myös Ruotsi, jonka laajaan karsintamenettelyyn perehdyn omassa tekstissään.

Toisessa semifinaalissa äänestykseen osallistuvat lisäksi varmoista finalisteista Iso-Britannia, Norja ja Ranska.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti